Thursday, August 1, 2013

Pinjam masa SEMINIT je boleh?

Assalamualaikum..

Oh..my dear friends...Lame tok dengor kabor mike ye..hehehe..Jadi oghang peghok kejap..hehehe.. Mike semua sihat ke? Teman? Alhamdulillah, sihat... Sekarang dah masuk 10 malam akhir ramadhan kan? Masya Allah.. Kejap je Ramadhan dah nak tinggalkan kita.. Wuaaa ='(.. Sedih...

Moga malam 10 akhir Ramadhan nie kita pertingkatkan ibadah kita.. Ramadhan datang setahun sekali je.. Tahun depan belum tentu kita dapat jumpa Ramadhan lagi.. Seandaina umur kita masih panjang, In sha Allah..

Jom..sama-sama kita perbanyakkan amalan kita sementara Ramadhan masih bersama kita.. Jangan sia-siakan peluang yang Allah bagi k.. Malam LailatulQadar adalah malam yang lebih baik daripada 1000 bulan.. 

Amalan-amalan yang diamalkan pada malamnya: Mulai jam 12.00 tengah malam:

1. Sembahyang sunat wudhuk.

2. Sembahyang sunat hajat berdoa minta dipertemukan Allah dengan malam Lailatul Qadar.
3. Membaca al-Quran.

4. Istighfar: 5. Zikrullah:
6. Bertasbih: 7. Selawat:
8. Sembahyang sunat tahajjud.

9. Sembahyang sunat tasbih.

Orang yang bertemu dengan Lailatul Qadar akan terus dingin badannya kerana dihampiri oleh para malaikat (sebentar sahaja). Hendaklah segera kita membaca: 


Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa beribadat sesaat pada malam Qadar, kira-kira selama seorang penggembala memerah susu kambingnya, maka adalah lebih disukai Allah daripada berpuasa setahun penuh. Demi Allah yang telah mengutus daku dengan hak menjadi nabi, sesungguhnya membaca satu ayat dari al-Quran pada malam Qadar adalah lebih disukai Allah daripada mengkhatamkannya pada malam-malam yang lain."

Dari Aisyah r.a bahawa dia mengatakan, aku bertanya: "Ya Rasulullah, kalau aku bertepatan dengan malam Qadar, maka apakah yang patut aku baca? Jawab Rasulullah s.a.w.: Ucapkanlah: 


Ertinya: "Ya Allah, sesungguhnya Engkau adalah Tuhan Yang Maha Pemaaf lagi Pemurah, yang suka memberi kemaafan, maka maafkanlah aku."

0 comments:

Post a Comment

~ HERE WE GO ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Template by Best Web Hosting