Monday, May 7, 2012

KELEBIHAN WANITA ISLAM

Islam berlaku adil kepada setiap hambanya. Lelaki & wanita mempunyai keistimewaan tersendiri.

1~ Doa wanita lebih makbul daripada lelaki berikutan sifat penyayang yang lebih daripada lelaki. Rasulullah SAW bersabda : " Ibu penyayang daripada bapa & doa orang penyayang tidak akan sia-sia.

2~ Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3~ BARANGSIAPA YANG MENGGEMBIRAKAN ANAK PEREMPUANNYA, DARJATNYA SEUMPAMA ORANG YANG SENTIASA MENANGIS KERANA TAKUTKAN ALLAH & ORANG YANG TAKUTKAN ALLAH AKAN DIHARAMKAN API NERAKA KE ATAS TUBUHNYA.


4~ Barangsiapa yang membawa hadiah (brg makanan ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. HENDAKLAH MENDAHULUKAN ANAK PEREMPUAN daripada anak lelaki. Maka BARANGSIAPA YANG MENYUKAKAN ANAK PEREMPUANNYA SEOLAH2 DIA MEMERDEKAKAN ANAK NABI ISMAIL A.S.

5~ Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan bersama aku (yakni Rasulullah) dalam syurga.

6~ Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat & puasanya.
12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W.,siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”
13~ Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
14~ Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
15~ Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya1,000 kejahatan.
16~ Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, makaAllah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.
17~ Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18~ Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu  setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19~ Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.
20~ Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
21~ Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 lelaki yang jahat.
22~ 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
23~ Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan)akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
24~ Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
25~ Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
26~ Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalanAllah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada ya'kut.

27~ Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
28~ Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
29~ Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
30~ Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
31~ Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
32~ Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakansatu pahala haji.
33~ Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid.
34~ Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

35~ Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh 2½ thn maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.
36~ Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
37~ Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.
38~ Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

39~ Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
40~ Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

0 comments:

Post a Comment

~ HERE WE GO ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Template by Best Web Hosting