Saturday, April 19, 2014

RESIPI : Spageti Bolognese

Assalamualaikum..

U olls sihat ke?Lama rasenya tak update blog..Tiap kali teringat nak update, tak buat jugak.. Kali nie, betul-betul update.. Nah, u olls baca..hehehe..sedangkan resipi je pun.. Apa pun tak boleh.. bhahaha..

Kali nie, teringin nak share resipi dengan korang..Teringin nak makan punya pasal kan..Lagipun dah lama tak buat kat rumah.. Cuma kali nie istimewa sikit..nak tau kenapa? Baca la sampai habis ;)...

Spaghetti Bolognese
by : Rabi'atul'adawiyah
     : hanarasatsuki.blogspot.com


Bahan-bahan
  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (tapi saya letak cendawan biasa sebab takde cendawan butang)
  • lada hitam - tumbuk separuh hancur
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 1 batang cili merah
  • sos cili & sos tomato - 2 sudu besar
  •  lada benggala 
  • serbuk cili  ( nak guna cili kisar pun boleh)
Cara-cara

A - MEREBUS SPAGETI

~ Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam & sedikit minyak. 
~ Bila air mendidih baru masukkan spaghetti.  
~ Biarkan dalam 5-8 minit. 
~ Kacau sekali-sekala agar pasta tak melekat. 
~ Bila spageti dah lembut, angkat & toskan.
 
B -  SOS BOLOGNESE

~ Panaskan minyak masak,masukkan masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. 

~ Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan. (sebenarnya, saya terharu sebab ibu mertua yang tolong cincangkan daging nie.Thanks mama..=')

~ Masukkan serbuk cili, sos tomato dan sos cili ( supaya ada sedikit rasa pedas). Kacau biar sebati.
 
~ Kemudian,masukkan tomato puri . Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.

~ Kemudian, bila dah masak baru masukkan semua sayuran dan lada hitam, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.

~ Masukkan garam dan gula secukup rasa. (mengikut pada selera anda.Dah cukup ras masin & manis, tak payah tambah garam dan gula ye..)

~ Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
Hasilnya... 


Tadaa...hehehe..

Cubalah.. Senang je ;)..

Alhamdulillah....

0 comments:

Post a Comment

~ HERE WE GO ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
 

Template by Best Web Hosting